Празник на Франкофонията в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ – Варна

В разгара на месец март, въпреки пандемичната ситуация и поставени в необикновени условия, ученици от френските паралелки на гимназията и техните преподаватели засвидетелстваха за пореден път своята любов към френския език и култура и отдадоха почит на Франкофонията с поредица от виртуални инициативи и богата програма, озаглавена „Франкофонски вечери“.

В рамките на 26-то издание на седмицата на франкофонията 13-20 март 2021г. и Международния празник 20 март, всяка вечер от 18 ч. бяха организирани дискусии, игри, срещи, бяха представени проекти за историята на Франкофонията. За нас това бе празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, езиково и културно многообразие. Някои от преподавателите се включиха в обучение, организирано от Френски Институт – Будапеща и обмениха опит със свои колеги от Унгария, Румъния, Гърция и др.

Наши ученици се включиха активно и в инициативи, организирани от Френския културен институт в София. Дилара Мартинова от 11ж клас се представи отлично на диктовката във Франкофонския център във Варна.

Поемите „Хайку“ за пореден път вдъхновиха и ученици, и преподаватели. Изключително добър дебют и на двата осми френски класа, чиито поеми можете да чуете и видите в Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=LvQT0FqIlOES ;
https://youtu.be/Zz6l8hSoUxk ; https://youtu.be/DIqCLJSh8A4

Даниел Вичев от 11е клас представи достойно училището и получи сертификат за презентацията си „Химичните биотехнологии около нас“ /дейността на френски фирми от региона на Варна/ в конкурса „Химичните технологии около нас 2021“, организиран от ХТМУ, гр. София.

Посланик Флоранс Робин проведе виртуална работна среща, организирана по инициатива на Групата на посланиците франкофони (ГПФ), с директорите на езиковите гимназии с изучаване на френски език. Участниците потвърдиха готовността си да продължат да развиват изучаването на френски в България, особено чрез реализирането на проекти за паралелките с чуждоезиков профил, преподаването на неезикови дисциплини на френски и обучението на учители. В срещата участваха и г-жа Галина Германова, директор на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ – Варна и преподавател по френски език, председателят и заместник-председателят на ГПФ – посланиците на Мароко и Швейцария – аташето по образователно сътрудничество и аташето по сътрудничество в областта на френския език към Френския институт в България, както и представители на Международната организация на Франкофонията (МОФ) и Университетската агенция на Франкофонията (УАФ).

https://bg.ambafrance.org/Frankofoniyata-prostranstvo-za-mnogostranno-s-trudnichestvo?fbclid=IwAR0kKALrEkmYAt3GEIyc4OM1gu9Z7XrC54cLwclTxjuiPgs-I–UV-0X8XM

http://institutfrancais.bg/

Haiku et d’autres poèmes

libre

Notre poésie en liberté

Comments are closed.