Младите актьори от Театралното франкофонско ателие при ГПЧЕ ,,Йоан Екзарх“

        „Фестивал на Фестивалите“ е театрално франкофонско събитие, организирано от Асоцията „ArtDraLa”, (Art, Drame, Litterature), https://www.artdrala.eu/ със седалище в Белгия Всяка година поредното издание на фестивала се провежда в една от двадесет и петте страни членки. Участват театрални трупи и спектакли, заели призови места на националните франкофонски фестивали. Тази година домакин беше Литва.

        През миналата 2017 г. за първи път България беше поканена да участва. Театралното франкофонско ателие при ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ представи достойно страната ни с авторския спектакъл на ръководителя на ателието Илияна Конакчиева „Преминаване през последния шанс или изгарящата тишина“ https://www.vents-et-marees.fr/project/spectacle-bulgarie/, (награден през 2014г. на XXIII Международeн фестивал на училищния франкофонски театър в гр. Стара Загора).

        Тази година XXIII издание на „Фестивал на Фестивалите“ се проведе в град Кнаус, Литва и театралната трупа на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ отново беше поканена за участие със спектакъла  „Евгения Гранде“, театралната адаптация на ръководителя на ателието по романа на Балзак. Във фестивала участваха театрални франкофонски постановки от 11 страни (около 150 участници) http://www.artdrala.eu/calendrier-des-festivals/23eme-festival-des-festivals-de-kaunas

        По време на форума дискусия след спектакъла автентичността на текста, високото ниво на владеене на френски език, артистичността на младите актьори от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, както и оргиналната режисура бяха високо оценени от взискателната публика, състояща се от професионални актьори, режисьори, автори на пиеси, участници и ръководители на другите театрални трупи. „Фестивал на Фестивалите“ има представителен, а не състезателен характер за дейността на франкофонския училищен театър в страните членки на асоциацията „ArtDraLa”

        Младите таланти на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ взеха активно участие в съпътстващите мероприятия:

-Театрални ателиета, анимирани от професионални актьори и в съответния продукт, подготвен за закриването на фестивала;

-Театрална вечер на матерен език, на която представиха драматизация по стихотворението „Парижкият дъжд възпят от една шарманка“ на Веселин Ханчев;

-Спортни състезания: футболен турнир и баскетболна надпревара между 100 участници, на която младата спортна и театрална надежда на гимназията Ростислав Маринов спечели индивидуалната награда.

        Участието в XXIII издание на „Фестивал на Фестивалите“ в град Кaунас, Литва се осъществи със съдействието и финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна и Училищното настоятелство при ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ – Варнa.

1

Comments are closed.