Конкурси, състезания и други

 

Международен ученически конкурс „Заедни в XXI век“ PDF  

Уважаеми ученици,

Информираме ви, че е удължен срокът за участие в V Международен конкурс по превод за студенти и ученици „Трансформации 2020“ (Рубрики „Проза“ и „Поезия“), организиран от Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Крайният срок за изпращане на преводите е удължен до 16.05. поради текущото извънредно положение в цялата страна.

С пожелания за здраве и успех, от името на организационния екип

д-р Александър Петров 

DOCX тук
22. Национален конкурс „Млади таланти“ 2020 г.   тук
Национално състезание по IT, информатика и визуални изкуства 2020   тук
Национален ученически фестивал за буктрейлъри PDF тук
Варненски карнавал 2020

На 25-и април 2020 г. ще се проведе шестото поредно издание на Празника на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия – Варненски карнавал. Крайният срок за записване е до 10-и април 2020 г. на електронен адрес: varnacarnival@abv.bg. Заявки и условия за участие в конкурсната програма могат да се изтеглят от сайтовете на Дирекция „Култура и духовно развитие“: www.varnaculture.bg, и на Дирекция „Образование и младежки дейности“: www.varnanamladite.com или от фейсбук групата: Варненски карнавал.

   
Икономически университет – Варна в сътрудничество с компания Ментормейт и Община Варна организира Хакатон за студенти и ученици от горните курсове на общинските училища.
Събитието е сред 100-те значими инициативи, посветени на мотото 100 години – 100 събития“ и ще се проведе уикенда на 20 – 22 март 2020 г.

Темата на Хакатона е „Smart Solutions for Smart Varna” (Умни решения за умна Варна) като участниците ще имат възможността да проявят креативността си в няколко направления, както следва:

 • Digital Transformation in Education (Дигитална трансформация в образованието);
 • Digitalization in Management and Administration (Дигитализация в мениджмънта и администрацията);
 • Environment and Infrastructure (Околна среда и инфраструктура);
 • Sport and Entertainment (Спорт и свободно време);
 • Smart Traffic.

Състезанието е  безплатно и има за цел да привлече ученици и студенти с интереси в областта на ИТ. Съставят се екипи между 2 и 5 души, които изготвят софтуерен или хардуерен проект с избрана от екипите технология. Съгласно предварително зададената тема, целта е да се създаде концепция и да се разработи пилотна версия на приложение.

По време на събитието ще бъдат осигурени:

 • Ментори;
 • Храна и напитки;
 • Сертификати за участие;
 • Специални награди за най – добрите отбори.
Откриването на състезанието ще се състои на 20.03.2020 г. в Зала 1 на ИУ-Варна и ще продължи един уикенд в залите (50 – 53) в Центъра за изследване и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) към ИУ-Варна, ет. 0., който е и пряк организатор в Хакатона.
Учениците, които проявяват интерес трябва да се регистрират индивидуално в страницата на Хакатона. Във формата за регистрация ще намерите подробна информация за регламента на събитието.
  За актуална информация можете да следите събитието във фейсбук.
XII Национално състезание по информационни технологии – Благоевград PDF тук
Прием висши военни училища PDF график
Математика без граници   тук 
Kонкурс по превенция на наркоманиите за 2019-2020 година на ОбСНВ Благоевград,

извънредно се включва за 2020 година и темата: „Джеймс Баучер – българският ирландец“, защото се навършват 170 години от рождението му и 100 години от неговата смърт.

  тук 

 

тук 

Национален конкурс за изработка на кукерска маска от 5 до 15 години „Магията на кукерската маска – Да прогоним злото да бъдем по-добри – 2020г. PDF  
Втори национален детски конкурс „Мартеници от гайтан“ PDF  
VII Международен конкурс за детска рисунка „Децата на планетета дружат“ PDF тук 
Национален конкурс за есе или стихотворение „Венчайте България с лаврови венци“    тук 
VI Национална ученическа конференция по гражданско образование „Семейство – училище – общество“ 27. – 28.03.2020 г.   тук 
Национален конкурс за детска рисунка „Освобождението“ тук
Годишни награди „Енчо Керязов“ – 2019 година   тук  
Покана за закриващото събитие „Варна – Европейски град на спорта 2019” и церемония „Спортист на Варна за 2019 година” тук  
Международен фестивал за детско и младежко медийно изкуство
PDF тук  
Международен конкурс „Космосът – образование на бъдещето“ PDF тук 
Състезателно програмиране на СофтУниада 2020    тук 
Национален есенен турнир по информационни технологии 2019-2020 „Джон Атанасов“ PDF  тук 
XIX НАЦИОНАЛЕН ЕСЕНЕН ТУРНИР ПО ИНФОРМАТИКА
/ от 22.11.2019 г. до 24.11.2019 г. в Шумен /
  тук 
Национален календар за изяви по интереси PDF  
IV ученически конкурс „Национален парк Рила – познат и непознат“, организиран от НП „Рила“ с подкрепата на РУО – Благоевград, община Благоевград и ЦПЛР – ЦЛТРДБ – Благоевград. PDF тук 
Университетска национална ученическа олимпиада, която ще се проведе на 16 ноември 2019 г. в Икономически университет – Варна.   тук
XIV Национален конкурс „Морето, морето, морето…“   тук
Джуниър Ачийвмънт България Ви уведомява за организирането на Световна седмица на предприемачеството, която тази година ще се проведе между 18 и 24 ноември.

Джуниър Ачийвмънт България е домакин за страната ни за инициативата, в рамките на която училищата се включват с разнообразни събития, насърчаващи предприемчивостта на младите хора – иновационни лагери, открити уроци и др.

За допълнителна информация, може да се свържете с координатора на инициативата: Джулия Велинова, тел. 02 9894361, email: julia.velinova@jabulgaria.org.

PDF    
Онлайн състезание „Бобър“   тук
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН) организират Национален конкурс за плакат на тема: „Здрав съм, не само когато не съм болен“ PDF тук
На 22 ноември 2019 г. Община Варна дирекция ОМД съвместно с РУО – Варна, ТО на НТС – Варна и ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” – гр. Варна, организират фестивал, посветен на 150-та годишнина на периодичната таблица на Менделеев – на чудесните истини за природата от химичните елементи до огромната Вселена, а също и на мечтите ни за полети към звездите.
Фестивалът се финансира по програмата за извънкласни и извънучилищни дейности на Община Варна за 2019 г.
PDF тук
Обучение за IT кариера   тук
Конкурс за формиране на Малки учебно-изследователски общности   тук
Американска фондация за България PDF
Дигитално предприемачество за момичета – Варна 11,12,13 октомври 2019 PDF  регистрация
Дарение вместо цветя за първия учебен ден „Да помогнем на Алекс да ходи“, в помощ на три годишната Александра Александрова Кръстянина. Алекс е родена с рядка диагноза  тук
Европейска нощ на учените PDF  тук
„Включете се в играта „Предложи нова дума!” и проявете своето творчество!    тук
Авторски спектакъл от Орлин Дяков – „Откога те чакам“ – предстои    
Летен лагер по журналистика за ученици

Крайният срок за кандидатстване е 20 май 2019 г.

Лагерът се осъществява от Асоциацията на европейските журналисти и комисия “Фулбрайт” в партньорство с Посолството на САЩ в България и ще се проведе между 30 юни и 7 юли в Американския университет в Благоевград.

PDF тук
Национален конкурс за есе на английски език

Голямата награда: Двама победители в конкурса ще получат пълна стипендия за участие в English Immersion Academy през юли, 2019г.

  тук
Национален летен конкурс по информатика, гр. Русе PDF заявка 
Международен ученически конкурс „Заедно в XXI век“ PDF  
На 12 май 2019 г. от 9.30 часа на площад „Независимост“ Дирекция „Спорт“ – Община Варна организира Международен лекоатлетически маратон „Варна 2019“ и Международен ден на предизвикателството. Денят на Предизвикателството е ден за физическа активност и спорт с цел да се привлекат повече хора към всекидневни спортни занимания – организирано или индивидуално. Това е най- голямата проява за масов спорт и е посветена на 17 май – Ден на Българския спорт.

В тази връзка отправям покана към всички желаещи учители и ученици да се включат в масовия старт на маратона. Трасето, което е с дължина два километра стартира от площад „Независимост“ до Фестивален комплекс и обратно. Всеки записал се участник ще получи фланелка и мин.вода. За ръководителите на училищни групи са осигурени персонални награди – раница и фланелка. На площада ще има и спортни демонстрации по:

 • Тенис на маса
 • Стрелба с лък

След края на масовия старт ще се тегли томбола с много предметни награди за участниците.

Списък с участващите ученици се подава на мястото на проявата от 8.00 до 9.15 часа. Той трябва да съдържа трите имена на ученика и дата на раждане.

   
Дни на отворените врати на ТУ-Варна PDF  
Конкурс-викторина, посветен на традиционния поход „По стъпките на Таньо войвода“ PDF тук
Национален литературен конкурс „Апостоле, трябваш ни днес“ PDF  
Тържествен концерт-спектакъл тук
Велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия PDF  
TVC търси талантливите деца на Варна    тук
22 тона или над 1 милион капачки само бяха събрани за ден във Варна PDF  

Национален ученически конкурс стартира от Варна. Той се организира от Областния информационен център-Варна, заедно с мрежата центрове в страната и Дирекция „Централно координационно звено“ в Министерски съвет. Онлайн конкурсът за младежи на тема: „Имам бизнес идея!“ е част от инициативата на ЕК „Европа в моя регион“ 2019г.

PDF  тук
Турнир по информатика и информационни технологии от 1 до 12 клас регламент тук
140 години от свикването на първия български парламент PPTX тук
Покана за предстоящото девето поредно състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства „Аз мога – тук и сега“. Такса за участие НЕ се изисква, винаги е било и ще остане така.

Имаме нужда от Вас и този път. Вярваме, че заедно можем да направим нещо по-смислено и значимо за нашите деца. Помогнете ни да достигнем до повече ученици от 7 до 12 клас, които ще се докоснат до водещите експерти в областта на технологиите, изкуствата и бизнеса.

програма тук
Научен форум „Държавност и дипломация“, организиран за втора поредна година от Студентски съвет на ВСУ „Черноризец Храбър“ тук
Ученическият институт на Българската академия на науките (БАН) ще проведе през месец ноември 2019 г. шестата Ученическа научна сесия. Тя е посветена на 150-годишнината от основаването на Българското книжовно дружество, чийто приемник е БАН.

Целта на Ученическия институт на БАН е да се даде выможност за изява и развитие на учениците от VIII до XII клас. По този начин БАН допринася за откриването и подпомагането на бъдещите изследователи и творци в България.

PDF  тук
Фондация „Миню Балкански” организира и провежда пролетни и летни школи в построената за тази цел база на фондацията в с. Оряховица в близост до гр. Стара Загора. PDF  
СЪСТЕЗАНИЕ  ЗА ПРЕВОД „СЛОВА С ПЕРА”  – за ученици от VIII до XII клас PDF тук
Катедра „Застраховане и социално дело“ на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов и Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността“ организират конкурс за ученическо есе на следните теми:

 • „Застраховането като възможност за защита живота, здравето и имуществото на хората“
 • „Как да преборим бедността в съвременното общество?“
PDF тук
Информационнa брошурa на специалностите и форми на обучение за придобиване на ОКС „бакалавър“ в Академията на МВР, през учебната 2019/2020 година. PDF тук
IX-ти Национален конкурс за компютърна рисунка и колаж „Виртуална пролет 2019“ на тема „Бяла лястовица“ PDF тук
Начало на регистрацията за международно състезание „Социални иновации“ PDF тук
Месечно издание за бизнес идеи, иновации, продукти, създадени и реализирани от деца.

Изложението е инициатива на Фондация „Отворен час“ и Сдружение „Усмивка“ със съдействието на Община Бургас

PDF  тук
Пролетни състезания по информатика PDF  документи 
Покана за Изобретателски маратон 2019 във Физически факултет на СУ  тук
 Форум „КАРИЕРИ“ 2019 година, организирано от Икономически университет – Варна

Събитието ще се проведе в периода 19-22 март 2019 г. в основната сграда на Икономически университет – Варна, ет.1, Студентска улица

регистрация
21 Национален конкурс „Млади таланти” ще се проведе в периода 15-17 април 2019 г., а крайният срок за подаване на проекти е до 29 март 2019 г. на имейл: vesela.vasileva@mon.bg. PDF  тук
Седма международна научна конференция „Съвременното образование – условия, предизвикателства и перспективи“.
Форумът ще се проведе в периода 14-16 юни 2019г. в гр. Благоевград. Срок за изпращане на заявки за участие и резюме на докладите на български и английски език – 20 март 2019г.
PDF  
XI Национално състезание по информационни технологии „ЧЕТВЪРТАТА ИНДУСТРИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ”, организирано от VII СУ „Кузман Шапкарев“ – Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, община Благоевград, РУО – Благоевград и съорганизатори Технически университет – София и   Уни БИТ“ – София. Състезанието ще се проведе от 22 до 24 март 2019 год. под егидата наМария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество в ЕК  в периода от 22. до 24. март 2019 г. в направления VІІI – XII клас: Уеб сайт; Мултимедийни клипове *; 3D моделиране*; Самостоятелни компютърни приложения; Интернет приложения. PDF  тук
Сьюзът на химиците в България, Дружеството на учителите по химия и Регионално управление на образованието — София организират във връзка с отбелязването на 150 години от публикуването на Периодичната таблица на химичните елементи и 85 години от рождението на нейния създател Дмитрий Иванович Менделеев – Празник на химията, който ще се проведе на 08 май 2019 г., сряда, от 10.30 часа в сградата на Федерацията на научно-техническите сьюзи — ул. Г. С. Раковски №108 в зала 4 PDF  тук
Висше училище по мениджмънт в партньорство с Cardiff Metropolitan University, Uk и най-голямата българска софтуерна компания, Сирма Груп Холдинг АД, откриват инициатива за професионална подготовка на ученици от средните училища в гр. Варна. Проектът предвижда специализирано обучение по най-съвременните софтуерни технологии, което ще се проведе от преподаватели на университета и най-добрите специалисти от Сирма Груп. PDF  
Одобрено от МОН Обучение по Първа Помощ PDF  тук
Академичното ръководство на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов и екипът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността имат удоволствието да поканят учениците от 11 и 12 клас на средните училища да вземат участие в организираното

НАЦИОНАЛНО УЧЕНИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ
(15.03.2019 г.) в направления:
•Икономикс
•Предприемачество

PDF  формуляр за участие
Общински фестивал  „Варна-моят древен и нов град“ JPG  
На 23 и 24 февруари (събота и неделя) ще Ви очакваме в София в зала 3 на НДК, а на 26 февруари (вторник) ще бъдем във Варна за срещи с ученици и техните родители в хотел „Черно море“.

Освен срещите с представители на водещи университети, средни училища и езикови центрове от цял свят, в програмата сме предвидили и множество ценни презентации, които също са безплатни за посещение.

За тези, които се интересуват от света на маркетинга и рекламата, Милин Джалалиев ще говори в събота от 11 ч. По същото време в съседната зала популярният водещ и шоумен Ники Кънчев ще изнесе презентацията „Защо да избера журналистиката?“

В следобедния слот пък ще Ви очакват бившият вицепремиер Николай Василев с неговата „10 фактора за успешно начало на кариерата“ и актьорът Александър Алексиев, познат с ролите си във филмите „Възвишение“ и „Войвода“, както и в сериала „Откраднат живот“.

излъчване на живо

 

регистрация
На 13 март във Варна, на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, ще гостува Драматичен театър – Пловдив със спектакъла „Дебелянов и ангелите” от Александър Секулов, реж. Диана Добрева. За качествата на спектакьла красноречиво говорят многобройните отзиви на зрители и театрални професионалисти, част от които са публикувани на уебсайта на театъра.

От 15 часа ще се играе спектакъл за учащи. Спектакълът е подходящ за ученици от VIII до XII клас Цена на билета е 8 лв. За заявки може да се обърнете на телефона на театъра: каса 052 66 50 22; организация 052 66 50 5l — Мария Александрова.

PDF  
Национално състезание по информационни технологии, информатика и виртуални изкуства в гр. Девин за от VII до XII клас „Аз мога — тук и сега“.

Направленията в които учениците ще се състезават са: „Презентация”, „Видеоклипове“, „Графичен дизайн“, „Редизайн на уеб-сайтове с Photoshop”, „Фотография”, „Програмиране” и Frontend Development”.

PDF тук
„Моят любим национален герой“ PDF тук
Конкурс „От Земята към звездите“

ПОСВЕТЕН НА 40-ТА ГОДИШНИНА ОТ ПОЛЕТА НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ ГЕОРГИ ИВАНОВ

PDF
Национален  конкурс за ученическо есе „Култури на знанието и свят на живота“. В конкурса могат да участват учениците от дванадесети  клас. PDF
ПОКАНА Ден на отворените врати

Заповядайте да видите как работят журналистите, звукорежисьорите, музикалните редактори и всички свързани с магията на радиото. За посетителите ще има четири организирани тура – от 10:00, 10:30, 15:00 и 15:30 часа. Очакваме ви!

PDF тук
МЕЖДУ СЛОВО И ЦВЯТ изложба живопис 19.02-11.03.2019 г. тук
Национален исторически конкурс за изследователски проект, посветен на участието на българските евреи във войните за национално обединение и съдбата им в годините на Холокостa PDF
Второ издание „Най-добър млад шофьор на България“ PDF тук
Дванадесети Математически турнир на Великотърновски университет PDF тук
Мобилно приложение „Вело шампион“ PDF тук
„Водата — извор на живот“, посветен на Международния ден на водата 22 март 2019 г. PDF тук